Podobne artykuły

  • Co się stanie z górnictwem węgla kamiennego? Nowe plany rządu

    Rząd przygotowuje strategię energetyczną dla Polski. Co dalej z górnictwem kopalniami węgla kamiennego, które przynoszą straty?

  • MF proponuje nowy bufor ryzyka systemowego dla banków

    Wprowadzenie dodatkowego bufora ryzyka systemowego dla banków - zakłada projekt rozporządzenia ministra rozwoju finansów, którego nowa wersja pojawiła się na stronie Rządowego Centrum Legislacji.

  • UOKiK ostrzega przed firmą telekomunikacyjną Nasza SA

    Urząd Ochrony Konkurencji Konsumentów prowadzi postępowanie przeciwko firmie telekomunikacyjnej Nasza SA - podał Urząd. Jak dodał, firma ta wprowadza na błąd klientów, podszywa się pod obsługującego ich operatora.

  • Maksymalne stawki podatków opłat lokalnych wzrosną na 2018 r. o 1,9 proc.

    W 2018 r., po dwóch latach obniżek związanych z deflacją, wzrosną maksymalne stawki podatków opłat lokalnych. Podwyżka ma związek z inflacją wyniesie średnio 1,9 proc.

restauracja, catering, gastronomia

Świeżość palenia kawy to kluczowy element

Rzadko kto zdaje sobie sprawę z tego, że decydujący wpływ na jakość kawy ma świeżość jej palenia.

Znawcy porównują kawę świeżo paloną do świeżych owoców zaś kawę, którą można kupić w jakimkolwiek supermarkecie do owoców mrożonych lub jak kto woli nieświeżych.

Świeżo palona kawa
Tak naprawdę kawa, która jest świeżo palona swój aromat utrzymuje przez kilka dni. Jeżeli jednak przechowujemy ją w odpowiedni sposób możemy liczyć na to, że jej zapach i smak utrzyma się maksymalnie do trzech tygodni.

Różne mieszanki kaw
Zamawiając dla siebie kawę świeżo paloną możemy eksperymentować z różnymi smakami. Wiele palarni zachęca nawet do mieszkania poszczególnych smaków, aby znaleźć dla siebie ten jeden jedyny, który będzie niepowtarzalny a przede wszystkim indywidualnie dopasowany do nas. Świeżo palone kawy mogą więc być ze sobą łączone na różne sposoby i dzięki temu mamy możliwość komponowania swojego ulubionego smaku.

Odpowiednie przechowywanie
Świeżo palona kawa ma zdecydowanie intensywniejsze walory smakowe i oczywiście zapachowe, które możemy utrzymać przez dłuższy okres czasu ale tylko w momencie kiedy kawa jest przechowywana w odpowiedni sposób. Warto więc zaopatrzyć się w specjalne młynki i kupować tylko i wyłącznie kawę ziarnistą. Smak i aromat takiej kawy jest niepowtarzalny i z niczym innym nieporównywalny. Osoba, która raz spróbuje świeżo palonej kawy nie będzie chciała już pić żadnej innej.

Ceny kaw
Z pewnością ceny kawy świeżo palonej są zdecydowanie wyższe aniżeli tej kupowanej z marketu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że kawa tego typu jest wydajniejsza, ponieważ przez intensywność i aromat nie musimy zużywać aż tyle produktu co w przypadku kawy zakupionej w supermarkecie. Warto więc rozważyć opcję kupowania kawy świeżo palonej w palarni, która jest wykonywana na nasze indywidualne zamówienie.

W obiektywie

restauracja
catering
gastronomia