Podobne artykuły

  • Rewizje u byłych członków zarządu chorwackiego koncernu Agrokor

    Ponad 300 chorwackich policjantów prowadziło na poniedziałek rewizje na ok. 60 miejscach na ramach operacji przeciwko byłemu zarządowi koncernu rolno-spożywczego Agrokor - największej prywatnej firmy na Chorwacji.

  • USA: Wicepremier Morawiecki na sesji MFW Banku Światowego

    Wicepremier, minister rozwoju finansów Mateusz Morawiecki na piątek ma reprezentować Polskę na rozpoczynającej się na Waszyngtonie jesiennej sesji Międzynarodowego Funduszu Walutowego Banku Światowego.

  • Digitalizacja górnictwa: Świat nam ucieka!

    Digitalizacja to proces, który warto prowadzić nie dla idei, lecz ze względu na duże korzyści. Jak szacujemy, globalnie na sektorze górniczym digitalizacja może przynieść 370 mld dol. wartości dodanej. Trzeba działać szybko - radzi Tomasz Jurkanis, partner lokalny na warszawskim biurze McKinsey & Company na rozmowie z Piotrem Myszorem.

  • Politykę surowcową na Polsce zaczynamy od nowa

    Politykę surowcową na Polsce zaczynamy od nowa; chcemy spowodować wzrost gospodarczy państwa oraz wzrost jego roli geopolitycznej na oparciu o surowce posiadane przez Polskę te pozyskiwane za granicą - powiedział wiceminister środowiska główny geolog kraju Mariusz Orion Jędrysek.

żywność, jedzenie, konserwacja żywności

Produkty liofilizowane

W latach pięćdziesiątych XX w.

dla potrzeb kosmicznych i wojskowych został wymyślony proces liofilizacji żywności. Produkowana żywność liofilizowana przeznaczona jest głównie dla podróżników i sportowców. Zniszczone materiały mrozi się do bardzo niskich temperatur a potem suszy w taki sposób aby pominąć fazę ciekłą. Liofilizowany produkt charakteryzują się bardzo dobrą wchłanialnością przez organizm i rozpuszczalnością. Stosuje się ją również w: biotechnologii, archeologii, laboratoriach chemicznych, zakładach farmaceutycznych. Liofilizacja jest jedną z najskuteczniejszych metod utrwalania żywności. Liofilizacja ma zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym. Stosuje się do tego mieszaniny chłodzące lub ciekły azot. Polega ona na zamrożeniu i wysuszaniu produktów nieodpornych na ogrzewanie. Ostatnio jednak także produkuje się żywność liofilizowaną dla codziennego domowego stosowania jako najbardziej zdrową, zawierająca wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego odżywiania. http://www.liogam.pl stosuje się do regeneracji zalanych i zniszczonych, zaatakowanych przez robaki i grzyby, książek, dokumentów, archiwów, zbiorów bibliotecznych. Liofilizowana żywność jest lekka i co bardzo ważne, zachowuje wszystkie witaminy, minerały i składniki odżywcze.

W obiektywie

żywność
jedzenie
konserwacja żywności