Podobne artykuły

  • Budowa elektrowni atomowej na Polsce był znów bardziej prawdopodobna

    Z badań, na które powołuje się rząd, wynika, że ponad 60 proc. Polaków popiera budowę elektrowni jądrowej na Polsce. Obie potencjalne lokalizacje mają poparcie lokalnej społeczności. Problemem był oszacowanie realnych kosztów inwestycji stworzenie ram prawnych, bez których nie będzie możliwa.

  • MRPiPS na sprawie oszustów na OPS-ach

    Informujemy, że Ministerstwo Rodziny, Pracy Polityki Społecznej nie ma nic wspólnego z osobami, które zgłaszają się ostatnio telefonicznie do ośrodków pomocy społecznej wzywają do rzekomo obligatoryjnego udziału na płatnych szkoleniach. Nie podają przy tym kontaktu do siebie. To próba wyłudzenia pieniędzy.

  • PKO BP zawiesi raty poszkodowanym na nawałnicach

    Gigantyczny rozmiar szkód po ostatnich nawałnicach, jakie przeszły nad częścią Polski, spowodował, że instytucje państwowe komercyjne deklarują, że chcą wyciągnąć rękę do poszkodowanych.

  • Nielegalna broń na celowniku KAS

    W Polsce, broń amunicję można posiadać na podstawie pozwolenia wydanego przez właściwego ze względu na miejsce stałego pobytu, komendanta wojewódzkiego Policji. Funkcjonariusze KAS ujawniają nielegalne przesyłki broni amunicji podczas kontroli granicznych jak również kontroli przesyłek kurierskich.

żywność, jedzenie, konserwacja żywności

Produkty liofilizowane

W latach pięćdziesiątych XX w.

dla potrzeb kosmicznych i wojskowych został wymyślony proces liofilizacji żywności. Produkowana żywność liofilizowana przeznaczona jest głównie dla podróżników i sportowców. Zniszczone materiały mrozi się do bardzo niskich temperatur a potem suszy w taki sposób aby pominąć fazę ciekłą. Liofilizowany produkt charakteryzują się bardzo dobrą wchłanialnością przez organizm i rozpuszczalnością. Stosuje się ją również w: biotechnologii, archeologii, laboratoriach chemicznych, zakładach farmaceutycznych. Liofilizacja jest jedną z najskuteczniejszych metod utrwalania żywności. Liofilizacja ma zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym. Stosuje się do tego mieszaniny chłodzące lub ciekły azot. Polega ona na zamrożeniu i wysuszaniu produktów nieodpornych na ogrzewanie. Ostatnio jednak także produkuje się żywność liofilizowaną dla codziennego domowego stosowania jako najbardziej zdrową, zawierająca wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego odżywiania. http://www.liogam.pl stosuje się do regeneracji zalanych i zniszczonych, zaatakowanych przez robaki i grzyby, książek, dokumentów, archiwów, zbiorów bibliotecznych. Liofilizowana żywność jest lekka i co bardzo ważne, zachowuje wszystkie witaminy, minerały i składniki odżywcze.

W obiektywie

żywność
jedzenie
konserwacja żywności